Odla egen tobak

Utplantering av tobaksplanta

Tobaksodling

Den som har intresse och möjlighet kan spara stora pengar på en givande hobbyodling av tobak för eget bruk. Med en insats på några hundra-lappar för tobaksfröer och gödning m.m. kan det ge en skörd som räcker till ett normalt årsbehov med tobak för cigarettrullning, pipa eller snus.

I Sverige odlades sent in på 1900-talet tobak för kommersiellt bruk i bl.a. delar av Skåne och Östergötland. I USA som är tobaksväxtens förlovade hemland växer flera sorters ursprunglig tobak naturligt vilt över stora delar av landet, i ett klimat som i mellersta och norra delarna liknar Sveriges. I bl.a. USA, Australien och Nya Zeland är egen odling av husbehovs tobak en utbredd hobby, vilken i takt med stigande tobaksskatt blivit allt populärare och lönsam för rökaren.

Cuthof erbjuder ett utvalt sortiment tobaksfrö som kan odlas på friland i hela södra Sverige. För den som har möjlighet, eller bor i kallare odlingszoner, kan odling med fördel ske i växthus eller under odlingstält av plast. Med den relativt korta odlingssäsong som står till buds måste dock odlingen från frösådd till mognad tidsplaneras väl, då tobaksplantorna inte tål frost. Tobak kräver en solig odlingsplats och kan odlas i de flesta jordtyper förutsatt att den är genomluckrad och väldränerad.

Med rätt odling, skötsel och efterbehandling samt med vädrets makter på odlarens sida, ger frösorterna en utmärkt tobak för cigarettrullning, pipa eller snus. Efter en lyckad odling, torkning och fermentering återstår själva beredningen. Med Cuthof Skärapparat snittas tobaksbladen enkelt till rull eller piptobak och med Cuthof tobakskryddor kan ytterligare önskad smaksättning tillföras.

 

Från frö till råtobak

 1. Tobaksfröerna sås och förkultiveras i såbädd inomhus senast under Mars månad.
   
 2. Efter 8 till 10 veckor utplanteras plantorna på friland med soligt och skyddat läge. Utplanteringen måste ske senast i slutet av Maj för att hinna mogna innan frosten kommer.
   
 3. Plantorna kräver under odlingsperioden regelbunden skötsel med vattning, gödning, bortplockning av tjuvskott och blomställningar.
   
 4. Efter 10 till 12 veckor från utplanteringen kan skörden påbörjas. Bladen plockas i omgångar, nerifrån och upp med någon veckas mellanrum alltefter mognad. Alternativt skördas plantorna hela, först efter att alla bladen mognat.
   
 5.  Tobaksbladen skall ska efter skörd torkas och genomgå en mognadsprocess, s.k. fermentering, vilket ger tobaken dess slutliga karaktär och smak. Allmänt odlingssätt anges kortfattat i Cuthof Odlingsanvisningar.

För den som önskar ytterligare information och tips om odling, torkning och fermentering så rekommenderas sökningar på webben under begreppen: tobacco growing, tobacco curing, fermenting tobacco

 

Cuthof tobaksfrö

Cuthof erbjuder följande sortiment tobaksfröer om c:a 75 -100 st frö / per förpackning.

TA202 Virginia Gold Art. nr 761
Virginia som efter torkning och mognad ger ljust guld-gula blad. En första klass tobak för cigarettrullning eller pipa. Ger riklig skörd. Höjd c:a 1,5 m.

TA 14 Common Tobacco Burley Art. nr 762
Burley av standard sort. Allmänt odlad och uppskattad för sin ”Burley” smak och utmärkt blandsort till cigarettrullning och pipa. Höjd 1,5 -1,8 m.

TA 32 Havanna Art. nr 765
Havanna för cigarrer, snus och tuggtobak. Till snus blandas den lämpligen med TA 202 Virginia Gold samt TA 28 Small Stalk Black Mammot. Höjd 1.2 -1,5 m.

TA 28 Small Stalk Black Mammot Art. nr 764
Sort som ger en mörkt brun tobak. Användes bl.a. till cigarrer, snus och tuggtobak. Utmärkt kryddtobak i blandning för cigaretter eller pipa. Höjd 1,0 -1,2 m.

Odlingsanvisningar Art. nr 772
Cuthof ”Råd och anvisningar för odling och beredning av tobak” är en utmärkt guide för den som inte har egna kunskaper i tobaksodling. Häftet kan endast beställas tillsammans med tobaksfröer.

Cuthof Odlingspac Art.nr 771
För den som vill försäkra sig om tillräcklig skörd och möjligheten att blanda en egen mix av den färdiga tobaken erbjuds Cuthof Odlingspack bestående av:
TA 202  2 st  + TA 14 / TA 32 / TA 28  1 st + Odlingsanvisningar 1 st, pris komplett: Kr 200:- inkl. moms.

 

Beställning och pris

Cuthof tobaksfrö och odlingsanvisningar finns endast mot postorderbeställning direkt från Cuthof.
Pris per fröpåse för samtliga sorter samt häftet Odlingsanvisningar är Kr 35:-/st inkl. moms.
För beställning se under TOBAKSFRÖ samt Leverans & Betalningsvillkor

 

Visa:
Sortera efter:
TA 14 Common Tobacco Burley
Burley av standard sort. Allmänt odlad och uppskattad för sin ”Burley” smak och utmärkt blandsort till cigarettrullning och pipa. Höjd 1,5 -1,8 m. Art. nr 762
35.00 Kr
TA 202 Virginia Gold
Virginia som efter torkning och mognad ger ljust guld-gula blad. En första klass tobak för cigarettrullning eller pipa. Ger riklig skörd. Höjd c:a 1,5 m. Art. nr 761  
35.00 Kr
TA 28 Small StalkBlack Mammot
Sort som ger en mörkt brun tobak. Användes bl.a. till cigarrer, snus och tuggtobak. Utmärkt kryddtobak i blandning för cigaretter eller pipa. Höjd 1,0 -1,2 m. Art. nr 764  
35.00 Kr
TA 32 Havanna
Havanna för cigarrer, snus och tuggtobak. Till snus blandas den lämpligen med TA 202 Virginia Gold samt TA 28 Small Stalk Black Mammot. Höjd c:a 1,5 m. Art. nr 765
35.00 Kr